OTDK fejléc

Lavaj Marcell, végzős geográfus hallgató beszámolója a TDK felkészülésről

Témája „Az Egri borvidék természetjáró adottságainak felmérése turisztikai döntéstámogató rendszer megalapozásához”, amelyet Tóth László és Nagy Ádám levelező tagozatos hallgatókkal sikerült kidolgoznia.

 

Ki inspirált a téma mélyebb megismerésében?

A helyi TDK-n való indulást Sütő László tanár úr vetette fel egy kurzus keretében, én pedig jeleztem neki, hogy szívesen részt vennék benne. Reméltem azt is, hogy ezáltal ösztöndíjszerzési lehetőségeim is lesznek, illetve el tudok indulni a tudományos pályán.

 

Az intézményi TDK-n hárman indultatok el egy közös témával. Jól működik köztetek a munkamegosztás?

A munkamegosztás véleményem szerint jól működött, jól tudtunk együtt dolgozni és mindenkinek megvan a maga szakterülete.

 

Mi a feladatod a közös munkában?

Mindannyiunk közös feladata volt a terepbejárás. Az én legfontosabb munkám a térképi adatbázis kezelése, és a térképek elkészítése volt. Ádám és Laci feladata a szakirodalmak feldolgozása, és a kataszteri adatlapok felmérése, valamint a turisztikai tereptárgyak értékelése és összegzése volt.

 

Az egyik legfontosabb munkaeszközöd az ArcGIS, hol és miként sajátítottad el a használatát?

Az ArcGIS alapjait az Innorégió Tudásközpontnál töltött gyakorlatom alatt sajátítottam el. A későbbiekben pedig a program használatában nagy segítségemre volt Dr. Utasi Zoltán, Molják Sándor, Kirják Dorina, valamint egy barátom a Debreceni Egyetemről, Miklós Viktor.

2. Lavaj Marcell.jpg (98 KB)

Úgy tudom más szaktársaid is besegítettek a terepi munkában. Mesélnél a közös élményekről?

Az első terepi felmérésre Sütő László tanár úrral, valamint Tóth Lacival és Nagy Ádámmal közösen mentünk. Eleinte Ádám végezte a legtöbb terepi munkát, majd Laci és én is egyre több turistautat vettünk fel.

 

Az egyik túrára közösen indultunk kerékpárral Egerből Felsőtárkányba, ez sokkal élvezetesebbnek és gyorsabbnak bizonyult a gyalogos felmérésnél.

 

Három szaktársam, Varga Ádám András, Papp Krisztián és Sigér Gyula kísértek el túrázás céljából. Később a munkában is részt vállaltak, ez felgyorsította az adatfelvételezést.

Ádám és Krisztián az Eger - Noszvaj – Bükkzsérc – Cserépfalu útvonalon volt segítségemre, Gyula pedig a Kisnána – Tarnaszentmária – Egerszólát útvonalon. Továbbá néhány más szakon tanuló barátom is segítségemre volt több terepbejárásnál: Kovács Vivien Brigitta, Svanda Bea és Ivony Péter.

3. Lavaj Marcell.jpg (177 KB)

 

A számomra legmaradandóbb élmény egy Svanda Beával végzett terepbejárás volt. December 10-én délután 1 órakor indultunk Egerből Szarvaskő irányába a kék várrom útvonalon.

 

Célunk az volt, hogy a turistaút felvétele mellett a szarvaskői kilátóból nézhessük meg a naplementét.

 

Utóbbi tervünk már a kezdetektől elbukott, mivel aznap ködös idő volt. Még Egerben jártunk, amikor elkezdett esni az ónos eső. Nagyjából másfél órára voltunk Szarvaskőtől, amikor a vastag köd ereszkedett le, és sötétedni is elkezdett. A hiányos felfestések miatt az elágazásokban csak a megérzéseinkre hallgatva mentünk. Már teljesen sötét volt, a látótávolság csak pár méter volt a köd miatt, valamint az ónos eső következtében a talaj rendkívül csúszóssá vált. Egy elágazáshoz értünk, amikor egy nem várt jelzést láttunk és pár perce nem tudtuk, hogy pontosan hol vagyunk. Szerencsére ráakadtunk a keresett jelzésre, viszont az út menti weekend házak egyikénél a kerítés túloldalán, tőlünk nagyjából másfél méterre egy német juhászkutya ugatott meg minket. Egy ponton egy tábla jelezte, hogy le kell térnünk az útról egy mezőre. Itt viszont egyáltalán nem látszott az út, és nem volt semmi támpontunk, hogy tartani tudjuk az egyenes irányt. Szerencsénkre a GPS-ünkkel az azt megelőző túránk alkalmával a másik irányból pontosan a kilátóig mértük fel a területet, így a készülékkel ezt a pontot követve végül elértünk a célunkhoz. Onnan meredek lejtő vezet a faluba viszont az ónos eső megnehezítette a lejutást. Minden erőnkkel kellett koncentrálni, hogy épségben érjünk le. Fától fáig mentünk oldalazva, végig fogva és támasztva egymást.

 

Hazafelé úton Bea mondta, hogy örült, hogy velem volt, mert végig látta rajtam, hogy tudom, hogy merre vagyunk. J

Az eset után nagyon sokat beszélgettünk a túráról és mindketten arra jutottunk, hogy ez egy hatalmas élmény volt.

 

4. Lavaj Marcell.jpg (113 KB)

 

Ha te is szeretnéd megosztani velünk TDK/OTDK történeted küldd el nekünk a fifoma2019@uni-eszterhazy.hu címre. Ne felejts el képeket csatolni hozzá! 

Interjú: Kovács Viktória Kinga
demonstrátor
Eszterházy Károly Egyetem, Földrajz és Környezettudományi Intézet